Lägg banden på minnet i stället

Videoband

250 kr /st

 

(Tyvärr gör jag inte smalfilm, ex super-8)

MYCKET BAND?
Över 25 band – offert med mycket bra pris!

Tillkommer gör pris för USB-minne.
Ett USB-minne i snyggt och mycket praktiskt fodral tillkommer.
199kr

Är det dock lång speltid kan större minnen behövas. Tillägg enligt minsta storlek som behövs. 
DVD/bluray kan brännas på förfrågan.

TIILLÄGG
Önskas kontroll av färg, klippa bort ex oavsiktligt filmad mark, brusredusering, etc
100kr/band

 

 

Låna gärna utrustning för att kontrollera banden innan du lämnar in dem.

BOKA GÄRNA UTRUSTNING SÅ DEN SÄKERT FINNS HEMMA. 

Till att börja med har jag till och från digitaliserat band sedan runt år 2000.
Dessutom erbjuder jag något som ytterst få gör, mer än bara en överföring!
Min önskan är att du ska få se din film igen på det sätt du vill se det. Vill du ha det färdigt på en DVD med meny så löser jag det.
Önskar du hellre få materialet och redigera själv så får du så klart det. Har du en smart-tv så får du det på USB och då är det bara plugga in minnet i TV:n.
Ska jag klippa och göra en mer attraktiv film att se på så fixar jag självklart det med. Du väljer helt vad du vill ha gjort.

Så det jag erbjuder är valmöjligheter!

Kvaliteten på analoga band så som VHS har ju självklart inte den rena digitala kvalitet vi idag är vana vid, högupplöst tv, dvd och så klart bluray och 4K.
Så vilken kvalitet kan man förvänta sig?

Tänk att de gamla VHS-banden har en upplösning (inte helt rätt att skriva så, fråga så förklarar jag) på 0,4Mp. Alltså hela bilden som du ser är uppbyggd av ca 400.000 punkter. En bluray har ca 2Mp, alltså 2 miljoner bildpunkter medans 4K består av dryga 8 miljoner. Ju fler punkter desto bättre är möjligheten till en mer detaljerad bild på samma yta.

Har du kvar originalbanden du filmade på? JA VAD BRA!
Varje gång en analog film kopieras så försämras kvaliteten. Så ju färre avspelningar/kopior sedan desto bättre. 

Titta på filmerna nedan och avgör själv. På en telefon/surfplatta ser det rätt ok ut och på en TV/projektor så blir det definitivt grynigare och inte alls samma detaljer.

 

Jag har videoapparater för ALLA vanliga videoband. 

VHS, S-VHS, VHS-C, mini-DV,
8mm-kasetter, Hi8, Digital8

Filmen nedan är jag själv som filmat 1997 och har nu fört över det från ett slitet VHS-band. De klipp som finns är gjorda live, alltså ingen jag gjort nu, det enda jag gjort i datorn med denna film är att jag lagt dit texterna. De gamla banden slits, på vissa ställen mer än andra, på detta band som de flesta band – i början. Ljudet är ifrån kamerans inbyggda.
Titta gärna lite extra på pianisten under låten Halleluja vid 1:31:40. Det går undan!

Filmen nedan är ifrån när jag var i Afrika 1999, jag hade då en VHS-C kamera med mig och filmade med. Den är överlagt till datorn ifrån orginalbandet jag filmat på, ingen kopia med andra ord, ett band som inte knappt är tittat på alls. Så här har vi bland den bästa kvalité när det gäller VHS och Video8.
Hade de haft el och en lampa så hade det blivit ändå bättre 😉
SVHS och Hi8 håller (ofta) något bättre kvalitet.

Här kommer en liten förklaring på hur det kan skilja så enormt mycket hos olika företag för samma sak.

Till att börja med så är proffsutrustning mycket dyrt, självklart! De största företagen som har denna utrustning har också jobbat med den i årtionden. Den servas och ses över kontinuerligt.

Personal är som alltid en mycket stor kostnadsfråga. Duktiga tekniker kostar, så enkelt är det.

Ok, allt det där är ju självklart men hur kan det vara så att det hos vissa företag kostar under 100kr för 2 timmar medans andra tar över 400kr för samma sak? Till att börja med. De företag som är dyrast skriver nästan alltid ut på sin hemsida vad de har för utrustning så att man kan kolla vad det är för något. De företag som är billigast gör det aldrig. Varför? Jo, för att de kanske till och med bara har en VHS/DVD-kombo spelare köpt i vilken elektronikbutik som helst. De trycker helt enkelt på play på VHS och rec på DVD. Ingen kontroll över huvud taget. Som vanligt får man vad man betalar för.

Detta ger ju frågan, kan proffsutrustningen göra bilden så mycket bättre. Detta är den svåraste frågan. Tänk så här. Ända fram tills mitten på 90-talet så var 24-26 tum tv en stor tv. 28-32 tum blev vanligare men detta var alltså det största man tittade på. Idag är 55 tum inga som helst problem. Tekniken CRT, alltså den gamla tjock-tv alla hade var byggd för analog tv och när den digitala tekniken tog över så var det en 50år gammal teknik som byttes bort. Den största fördelen med denna teknik var att den var så “förlåtande”, även med dålig signal fick man oftast en bild. Med den digitala teknik vi nu vant oss vid är det av eller på. Här finns inga mellanlägen. Utöver detta så har en gammal VHS sina begränsning, de metallband man spelade in försämras dessutom med tiden då informationen helt enkelt försvinner (avmagnetiseras). Så kan då proffsutrustningen ge så mycket bättre bild. Letar man runt på internet och läser tester så ser man att man så klart får vad man betalar för MEN att långt ifrån alla kan se skillnad på överföringen på sin egna TV där hemma.

Detta är dock inte samma sak som att köpa ett eget videofångskort i närbutiken för 300kr. De korten har definitivt sina begränsningar i att plocka in signalerna. Detta har jag själv testat och kan stå för, har haft ett halvdussin kort sedan år 2000 då mitt första videofångskort hamnade i min dator, ett Matrox Marvel G400-TV.

När det gäller signalen som skickas så är det oftast en av två man använder för att fånga in video. De flesta “hemma”maskiner utnyttjar kompositkontakten, en (gul) kontakt där all bildinformationen skickas på en enda gång. Detta är även så det är lagrat på bandet. På de bättre maskinerna så finns en kontakt som heter s-video där bildinformationen helt enkelt är uppdelad (lite förenklat) i ljusstyrka och färgstyrka. Detta ger en mer detaljerad och stabil bild. Den bandspelare jag använder är precis en S-video-bandspelare just för att den kan plocka ur all information som finns att få!

På semiproffs-utrustning och bättre så finns även någonting som kallas för TBC, en tidssynkningsapparat. Denna hjälper bland annat till med att se till att inga bildrutor hoppas över hos sämre analoga inspelningar, så som VHS band, den externa TBC jag har och använder är “datavideo TBC-1000”.

Upplösningen på bilden man vanligtvis fångar in video i är 720*576, alltså 0,4 Mp. En full-hd-tv har är ca 2Mp och en 4K-TV ca 8Mp.
Så mycket har alltså utvecklingen gått framåt…

Min utrustning

Den videobandspelare jag främst använder är en JVC SR-388E och det är en S-video bandspelare med inbyggd TBC. Den klarar alltså VHS, S-VHS, VHS-C och S-VHS-C. 
Den är i sin tur kopplad till en fristående digital TBC (datavideo TBC-1000) som sedan kopplas till datorn.
Mitt videofångstkort är ett Blackmagic Design: Intentiy Pro 4k med vilken jag kan fånga in ända upp till det nya 4k om jag så skulle behöva ?

Diabilder

Hur vill du ha bilderna levererade?
Här nedan ser du två olika alternativ.
Enkel torr rengöring ingår på båda.
Båda varianter levereras högupplöst.

Inglasade bilder fotas genom glaset om vi inte kommer överens om annat. 

Läs gärna om retusch längre ned.

Enstaka bilder scannas för 25kr/st

Vill du själv göra en del av jobbet?
Jag fotar av alla bilder och ger dig Nikon RAW-filer. 

Att beskära, sätta rätt vitbalans, ändra exponering, högdagrar och skuggor med mera gör du alltså själv. 

Minst 100 bilder   7kr/st
Minst 500 bilder  4kr/st

Det ”vanliga” alternativet.
Här får du en bild som är klar att tittas på och njuta av.
Beskuren och vitbalans justerad. 

Minst 100 bilder             8kr/st
Minst 1000 bilder           5kr/st
Mindre antal scannas   25kr/st

Rent tekniskt så använder jag tekniken reprofotografering. Istället för att scanna så fotar jag alltså av bilden. En betydligt snabbare process men kräver extremt mer noggrannhet och exakthet. Detta då man med hjälp av macro-optik inte fokuserar på motivet på bilden utan på de faktiska kornen i själva filmen!

Här nedan ser du till vänster den bild som jag levererar till kund, dock förminskad för att passa internet. Bilden till höger visar samma motiv fast inzoomat till 100%.  

Pappersbilder

Oavsett om det är ett gammalt pappersfoto eller en stor inglasad tavla så kan jag hjälpa dig att digitalisera den. 
Hör av dig med just din förfrågan.

Retusch

När det gäller retusch/bildredigering så görs detta på förfrågan. 
Timpris 500kr/h

Snabbt fixat - Tagit bort prickar på himlen och fixat ett hörn.
Här behöver städas. 😉
En borttagen hand och min fotoväska(!) gör bilden mycket trevligare
Underbar bild. Lite redigering för att ta bort onödiga saker.
Slätat ut hud och tagit bort prickar. Tog även bort banden i nacken.
Fin bild som egentligen inte behöver så mycket jobb...

Annat

Har du kassettband, rullband, CD/DVD-skivor eller gamla disketter så kan jag ofta för över detta till USB-minne istället.
Ingenting är omöjligt, det handlar bara om hur lång tid det tar.
🙂